Categorieën
Kachels

RVS Oklahoma offset smoker zelf bouwen

Categorieën
Kachels

RVS bierfust tuinkachel

Deze fantastische RVS bierfust tuinkachel is speciaal gemaakt voor in de tuin.

Unieke RVS Bierfust tuinkachel
Zeer leuke kachel voor in de tuin, gemaakt van een bierfust.

De RVS bierfust tuinkachel is voorzien van 3 (50 cm) hoge poten, deurtje is optioneel. De bierfust tuinkachel is van RVS vervaardigd dus kan met gemak buiten blijven staan zonder dat hij gaat roesten.

• Volledig van Roestvast Staal
• Roestvast Staal gelast
• Onverwoestbaar
• Brandt geweldig

RVS Kachel Bierfust
Omdat de bierfust tuinkachel is gemaakt van hoogwaardig RVS is de kachel robuust en hoeft deze bierfust kachel in de winter niet in de schuur te overwinteren. U kunt de bierfust kachel gerust buiten laten staan

Syb RVS tuinkachel met gesloten deur
Syb RVS tuinkachel met gesloten deur
Categorieën
Kachels

Rocket stove stoken

Hoe werkt een rocket stove stoken?
Heel eenvoudig. Gooi een aanmaakblokje of een klein stukje krantenpapier met daarop wat hele kleine droge stukjes hout in het schuine houtaanvoer gedeelte van je rocket stove. Wacht even totdat het goed vlam vat. Begin daarna kleine stokjes of takjes toe te voegen met max. 3 a 4 stukjes per keer. Vanwege het rocket stove design ( elleboog model ) is er een ideale mix van brandstof van het hout op het plateau van het houtaanvoer gedeelte (met het daarover heen aangezogen primaire luchttoevoer) en de lucht die onder het houtaanvoer gedeelte wordt aangezogen (voorverwarmde secundaire luchttoevoer).

De aanzuiging ontstaat doordat de verbrandingsgassen (warme gassen) snel uitzetten, lichter worden en daardoor snel opstijgen in de schoorsteen. Na enkele minuten is de verbrandingkamer ( daar waar het houtaanvoer gedeelte en de schoorsteen samenkomen) zo heet dat de lucht via de secundaire aanvoer wordt voorverwarmd wat weer bijdraagt aan een hetere dus efficiëntere en schone verbranding.  (koude toevoerlucht koelt het verbrandingsproces). De warmte uitstoot wordt gecontroleerd door brandstoftoevoer: meer stokjes, meer hitte!

Brandstof om een rocket stove te stoken
Dit toestel houdt het liefst van kleine stokjes/takjes. (ongeveer duimdikte). Meerdere kleine stokjes branden beter dan minder maar dikker brandstof. Als brandstof kunnen  vele verschillende materialen gebruikt worden. Als het maar droog is!
Bv: Houtsnippers, schors, dennenappels, gedroogde mest, bosjes gedroogd gras etc. etc…

Door de schuine stand van het houttoevoer gedeelte van je rocket stove zakken de stukjes hout op een gegeven moment vanzelf naar beneden (zelfvoedend). Af en toe geholpen door een zacht tikje tegen de brandstof.

Bouw van een rocket stove
De rocket stove is gemaakt van stevig  2 mm dik staal en gaat jarenlang mee bij normaal gebruik. Zo kun je eindeloos stoken.

De bovenkant een stabiele pannenhouders zijn voorzien van 4 houders. Men er ook eenvoudig pannen met bolle bodem (wok) op gebruiken i.p.v. een vlakke koekenpan, grillplaat of grillsteen.

Categorieën
Kachels

RVS Tuinkachel stoken

Een RVS Tuinkachel stoken brengt warmte en sfeer in je tuin. Zeker ’s zomers is er bijna niets fijner dan lekker bij de RVS Tuinkachel zitten; met vrienden of met een goed boek, of gewoon starend naar de vlammen. Maar hoe zorg je voor een goed houtvuur? Wat is de meest efficiënte manier om hout te stoken? Hoe beperk je de overlast van rook en met welke regels moet je rekening houden als je een RVS Tuinkachel stookt? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel. Met onze tips voor het stoken van een RVS Tuinkachel haal jij maximaal plezier uit je houtvuur, en beperk je de overlast voor je omgeving tot het minimum.

RVS Tuinkachel stoken volgens de Zwitserse methode.
Een goed vuur begint bij het aansteken. Bij de traditionele manier van aansteken werk je van beneden naar boven. In Zwitserland hebben ze echter ontdekt dat van boven naar onder werken efficiënter en milieuvriendelijker is.

Zwitserse methode

Deze omgekeerde manier van aansteken wordt daarom ook wel de ‘Zwitserse methode’ genoemd. Je RVS tuinkachel aansteken volgens de Zwitserse methode doe je als volgt: op de bodem van de RVS tuinkachel leg je twee grotere houtblokken, die je bedekt met een laag aanmaakhoutjes; hier bovenop stapel je opnieuw grotere houtblokken, die je vervolgens weer bedekt met aanmaakhout.

Aanmaakhout

Zodra je bouwwerk klaar is, leg je een aanmaakblokje onder de bovenste laag aanmaakhout en steek je die aan. Het aantal verdiepingen dat je kunt bouwen, hangt af van de grootte van je RVS tuinkachel. Hoe je je RVS tuinkachel ook aansteekt, zorg er altijd van dat er genoeg lucht bij het vuur kan komen. Dit doe je door de luchttoevoer van je RVS tuinkachel en schoorsteen helemaal open te zetten en de RVS tuinkacheldeur op een kier te zetten. Zodra de RVS tuinkachel brandt, voeg je alleen hout toe als het hout in de RVS tuinkachel gloeit. Zo stook je zo zuinig mogelijk.

RVS Tuinkachel stoken bij harde wind.
Zo lang je goed stookt en je schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder problemen je RVS tuinkachel stoken bij harde wind. Doe je dit niet, dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand. Zorg daarom altijd dat het hout volledig verbrandt en laat je schoorsteen periodiek schoonmaken. Of je hout volledig wordt opgestookt, kun je controleren door te kijken naar de vlammen en de rook. Als het goed is, zijn de vlammen helder geel, stabiel en is de rook kleurloos. Bij onvolledige verbranding zijn de vlammen oranje, is er veel geflakker en donkere rook. In dat geval vormt zich een laag van onverbrande deeltjes in je rookkanaal. Deze aanslag wordt creosoot genoemd en is zeer brandbaar. Bij harde wind of storm ontstaan er eerder schoorsteenbranden, doordat de wind je schoorsteen harder laat trekken en de vlammen hoger laat oplaaien.

RVS Tuinkachel stoken regels.
Veel mensen vragen zich af of een RVS tuinkachel stoken zonder overlast mogelijk is. Het antwoord hierop is helaas nee. Er komt altijd rook vrij waar mensen last van kunnen hebben. Er zijn wettelijke regels voor het stoken van RVS tuinkachels, maar die verschillen sterk per gemeente. Houd je daarom aan de volgende basisregels om de overlast voor je omgeving zo veel mogelijk te beperken:

 • Stook alleen droog hout
 • Stook je RVS tuinkachel niet bij windstil weer of mist
 • Zorg voor volledige verbranding door de luchttoevoer open te houden
 • Houd je schoorsteen schoon
 • Blijf in gesprek met je omgeving
Syb RVS tuinkachel stoken
Categorieën
Kachels

Tips voor vuur in je RVS tuinkachel in de tuin

 1. Maak geen vuur als het windstil of mistig: de rook blijft dan lang hangen.  
 2. Stook in je RVS tuinkachel alleen onbehandeld hout (schoon hout), geen verf, lijm, beits of impregneermiddel. Het is verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen er dan meer schadelijke stoffen vrij.
 3. Gebruik altijd droog hout in je RVS tuinkachel. Dit herken je aan gewicht, scheuren of een loszittende schors of meet je met een vochtmeter. Vochtig of nat hout verbrandt onvolledig, daardoor kunnen ongezonde stoffen vrijkomen.
 4. Het verbranden van papier en karton in je RVS tuinkachel is verboden: het geeft veel rook en vliegas.
 5. Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.
 6. Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk in je RVS tuinkachel. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.
 7. Koop brandhout bij de erkende leveranciers.
Syb RVS tuinkachels
Categorieën
Kachels

5 voordelen van een Syb RVS tuinkachel

 1. RVS roest niet, een RVS tuinkachel is daarmee onverwoestbaar;
 2. De Syb RVS tuinkachel staat op poten van 50 cm. Daarmee geeft hij ook wanneer je op een normale stoel zit, voldoende warmte af;
 3. In de Syb RVS tuinkachel kan je met veel en weinig hout stoken vanwege de 2 meter lange pijp;
 4. Omdat Syb RVS tuinkachel een pijp heeft van 2 meter. Veel minder last van rookontwikkeling vanwege de lengte omdat alle rookgassen worden verbrand;
 5. Handmade in Holland, is er iets stuk dan maken wij het kosteloos.
Categorieën
Kachels

Hoe steek je een RVS tuinkachel aan?

Maak een stapeltje van onbewerkt hout in uw RVS tuinkachel, om te beginnen kunt u dit met pallethout doen, u legt tussen twee kleine stukjes hout uw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen. Als u nu de aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Let op: pallethout brand snel maar knettert ook!

Syb RVS tuinkachel stoken