Categorieën
Kachels

Rocket stove stoken

Hoe werkt een rocket stove stoken?
Heel eenvoudig. Gooi een aanmaakblokje of een klein stukje krantenpapier met daarop wat hele kleine droge stukjes hout in het schuine houtaanvoer gedeelte van je rocket stove. Wacht even totdat het goed vlam vat. Begin daarna kleine stokjes of takjes toe te voegen met max. 3 a 4 stukjes per keer. Vanwege het rocket stove design ( elleboog model ) is er een ideale mix van brandstof van het hout op het plateau van het houtaanvoer gedeelte (met het daarover heen aangezogen primaire luchttoevoer) en de lucht die onder het houtaanvoer gedeelte wordt aangezogen (voorverwarmde secundaire luchttoevoer).

De aanzuiging ontstaat doordat de verbrandingsgassen (warme gassen) snel uitzetten, lichter worden en daardoor snel opstijgen in de schoorsteen. Na enkele minuten is de verbrandingkamer ( daar waar het houtaanvoer gedeelte en de schoorsteen samenkomen) zo heet dat de lucht via de secundaire aanvoer wordt voorverwarmd wat weer bijdraagt aan een hetere dus efficiëntere en schone verbranding.  (koude toevoerlucht koelt het verbrandingsproces). De warmte uitstoot wordt gecontroleerd door brandstoftoevoer: meer stokjes, meer hitte!

Brandstof om een rocket stove te stoken
Dit toestel houdt het liefst van kleine stokjes/takjes. (ongeveer duimdikte). Meerdere kleine stokjes branden beter dan minder maar dikker brandstof. Als brandstof kunnen  vele verschillende materialen gebruikt worden. Als het maar droog is!
Bv: Houtsnippers, schors, dennenappels, gedroogde mest, bosjes gedroogd gras etc. etc…

Door de schuine stand van het houttoevoer gedeelte van je rocket stove zakken de stukjes hout op een gegeven moment vanzelf naar beneden (zelfvoedend). Af en toe geholpen door een zacht tikje tegen de brandstof.

Bouw van een rocket stove
De rocket stove is gemaakt van stevig  2 mm dik staal en gaat jarenlang mee bij normaal gebruik. Zo kun je eindeloos stoken.

De bovenkant een stabiele pannenhouders zijn voorzien van 4 houders. Men er ook eenvoudig pannen met bolle bodem (wok) op gebruiken i.p.v. een vlakke koekenpan, grillplaat of grillsteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *